۳۰۴۰
۸۲۹
تاریخ روابط ایران و عثمانی در عصر صفوی

تاریخ روابط ایران و عثمانی در عصر صفوی

پدیدآور: به کوشش نصرالله صالحی ناشر: طهوریتاریخ چاپ: ۱۳۹۴مکان چاپ: تهرانتیراژ: ۵۵۰شابک: 7ـ23ـ5911ـ600ـ978 تعداد صفحات: ۳۸۹

خلاصه

در این کتاب جدی‌ترین و جدیدترین پژوهش‌های محققان ترکیه در خصوص روابط ایران و همتایان عصر صفوی یکجا ارائه شده تا پژوهشگران عصر صفوی در ایران با دیدگاه‌های همتایان خود در ترکیه آشنایی بیشتری پیدا کنند.

معرفی کتاب

برای دیدن بخشی از صفحات کتاب، لینک فایل پی دی اف (pdf) را ببینید.

 

عثمانیان در ابتدا ـ قرن هفتم ـ امیرنشینی کوچک و کم‌اهمیت در آناتولی بودند. اما این امیرنشین کوچک به تدریج گسترش یافت و سپس به یک امپراتوری بزرگ تبدیل شد که بخش‌هایی از سه قارۀآسیا، اروپا و آفریقا را دربر می‌گرفت. قلمرو امپراتوری عثمانی در همۀ جهات، به جز جهت شرقی آن که قلمرو ایران بود، گسترش چشمگیری یافت. عثمانیان با وجود لشکرکشی‌های متعدد به مرزهای ایران ـ که گاه پیروزی‌هایی نیز به دست می‌آوردند ـ هیچ‌گاه نتوانستند بر دولت‌های حاکم بر ایران غلبه یابند. بنابراین سرنوشت آنان در شرق، بیشتر تن‌دادن به وضع موجود بود.

سلطان سلیم، یاووز هرچند در سودای ریشه‌کن کردن دولت تازه تأسیس صفویان بود، بعد از پیروزی در چالدران، نتوانست بیش از چند روز در تبریز بماند و ناچار به استانبول بازگشت و ارزوی سرنگونی صفویان هیچ‌گاه عملی نشد. حال آنکه یاووز در مرزهای غربی دولت مصر را درهم شکست و این کشور بزرگ را به یکی از ایالت‌های امپراتوری عثمانی بدل کرد.

سابقۀ کشمکش‌های سیاسی و برخوردهای نظامی دولت عثمانی با ایران به پیش از صفویه بازمی‌گردد. با این حال عصر صفویه نقطۀ عطف در برخوردهای دو دولت محسوب می‌شود. برخوردهای دوره‌های بعد از صفویه نیز در ادامۀ همین دوره قابل تعریف است.

رقابت‌های سیاسی و نظامی دولت‌های ایران و عثمانی در دورۀ صفویه ماهیت ایدئولوژیک نیز پیدا کرد. به ویژه در طرف عثمانی، دستگاه مذهب یکسره در خدمت سپاه قرار گرفت و دستاویز شرعی یورش‌های سپاهیان عثمانی به مرزهای ایران شد؛ یورش‌هایی که در طول چند سده، دو دولت هم‌دین و همسایه را در معرض زیان‌های جبران‌ناپذیر قرار داد.

بنابراین روابطی پرفراز و نشیب میان دو کشور در طول چند سده رقم خورد و دفتر تاریخ دو کشور را تیره و تار کرد. دفتری که برگ‌برگ آن شایسته بازخوانی و بررسی است. این کتاب دربردارندۀ تعدادی از جدی‌ترین مقالات پژوهشگران معاصر ترکیه در زمینۀ روابط دو کشور در دروۀ صفویه است.

در این کتاب جدی‌ترین و جدیدترین پژوهش‌های محققان ترکیه در خصوص روابط ایران و همتایان عصر صفوی یکجا ارائه شده تا پژوهشگران عصر صفوی در ایران با دیدگاه‌های همتایان خود در ترکیه آشنایی بیشتری پیدا کنند. در بخش نخست سه مقاله که همگی مربوط به منبع‌شناسی روابط دو کشور است، آورده شده است. در بخش دوم سه مقاله که بیشتر مربوط به واکنش عثمانی به تشکیل دولت صفوی و برخوردهای دو طرف در اوایل شکل‌گیری صفویان است، آورده شده است. در بخش سوم یک مقاله مربوط به روابط دو کشور در زمان شاه طهماسب و سلطان سلیمان قانونی است و دو مقالۀ دیگر دورۀ شاه اسماعیل دوم و شاه محمد خدابنده که سلطنت‌شان مقارن با حکمرانی مراد سوم بوده را شامل می‌شود. دو مقالۀ بخش چهارم به دورۀ سلطنت شاه عباس یکم و شاه‌صفی اختصاص دارد. در بخش پنجم به غیر از مقالۀ «روابط ایران و عثمانی در سدۀ دوازدهم» که مربوط به دورۀ پایانی سلطنت صفویان است، سه مقالۀ دیگر هر یک موضوعات جالبی از روابط دو کشور را بازگو می‌کنند؛ بدین ترتیب که صائم ساواش در مقالۀ خود که بیشتر مستند به منابع آرشیوی عثمانی است، پیامدهای اجتماعی برخوردهای عثمانی ـ صفوی ـ که چندان مورد توجه نبوده ـ را تجزیه و تحلیل کرده، صفوت ساری روابط دو کشور را از منظر دین و سیاست بررسی کرده و مقالۀ پایانی نیز از این نظر جالب است که خواننده را در جریان چگونگی لشکرکشی‌های عثمانی در مسیر استانبول تا مرزهای ایران و تدارکات و پشتیبانی انجام شده در طول لشکرکشی قرار می‌دهد.

فهرست مطالب کتاب:

مقدمه

بخش اول:

1. مروری بر منابع مربوط به روابط عثمانی ـ صفوی/ مصطفی آرواجی؛ نصرالله صالحی

2. روابط عثمانی ـ صفوی در منابع عثمانی و تاریخ‌نگاری معاصر ترک/ احمد یاشار اوجاق؛ علی‌اصغر دلبری‌پور، علی حکیم‌پور

3. منبعی مهم دربارۀ روابط عثمانی ـ صفوی: مجموعه منشآتی از سدۀ دهم/ رفعت اینانچ، عمر اُزکان؛ نصرالله صالحی

بخش دوم:

4. پیدایش دولت صفوی و روابط عثمانی ـ صفوی در روزگار بایزید دوم/ به‌ست قاراجا؛ حسین محمدزاده صدیق

5. اقدامات دولت عثمانی بر ضد تلاش‌های شاه اسماعیل برای گسترش تشیع در آناتولی/ اسماعیل کوچک داغ؛ نصرالله صالحی

6. روابط عثمانیان ـ صفویان در دورۀ یاووز سلطان سلیم/ مصطفی اِکینجی؛ حجت فخری

بخش سوم:

7. طلاها و هدایای گرانبهای ارسالی از سوی سلطان سلیمان و فرزندش سلیم برای شاه طهماسب برای تسلیم شاهزاده بایزید/ اسماعیل حقی اوزون‌چارشیلی؛ صفیه خدیو

8. اهمیت نصرت‌نامۀ مصطفی عالی افندی در تاریخ دیپلماسی عثمانی/ مصطفی ارآوجی؛ نصرالله صالحی، صفیه خدیو

9. انتقادهای مصطفی عالی افندی از لشکرکشی به قفقاز در نصحة السلاطین  در 986 ـ 987 و اهمیت آن از منظر مطالعات تاریخی/ مصطفی ارآوجی؛ نصرالله صالحی، صفیه خدیو

بخش چهارم:

10. مسئلۀ گیلان و مکاتبات مابین ایران و عثمانی/ جهاد آی دوغموش اوغلو؛ منیژه صدری

11. رویارویی عثمانی و صفوی در عراق عرب (سده‌های دهم و یازدهم)/ عذیر کوپلی؛ نصرالله صالحی، صفیه خدیو

بخش پنجم:

12. روابط ایران و عثمانی در سدۀ دوازدهم/ اسماعیل حقی اوزون‌چارشیلی؛ وهاب ولی

13. مناسبات ایران و عثمانی از منظر دین و سیاست/ صفوت ساری کایا؛ داود وفایی

14. پیامدهای اجتماعی کشمکش‌های عثمانی ـ صفوی/ صاتم ساواش؛ علی کاتبی

15. تدارکات و پشتیبانی در لشکرکشی‌های عثمانی/ عمر ایشبیلیر؛ حسن اسدی

نظر شما ۱ نظر

پربازدید ها بیشتر ...

بازنگری در تاریخ بلاغت مدرسی

بازنگری در تاریخ بلاغت مدرسی

مصطفی جلیلی نقویان

نویسنده در این کتاب کوشیده تا بخشی از تاریخ اندیشۀ بلاغی در قرن هفتم و هشتم را به نگارش درآورد؛ البت

پرده پرده تا وصال؛ شرح جامع اصطلات و مشکلات کشف المحجوب هجویری (دو جلد)

پرده پرده تا وصال؛ شرح جامع اصطلات و مشکلات کشف المحجوب هجویری (دو جلد)

هاجر خادم، رضا اقدامی

خواندن نثر مصنوع و غامض کتب عرفانی همواره جویندگان علم را دچار سردرگمی کرده و چه‌بسا آنان را از مطال