
ادبیات عرب
خلاصه
کتاب «ادبیات عرب» به زبان فرانسه توسط خاورشناس فرانسوی آندره میکل در مجموعۀ معروف «چه میدانم؟» توسط نشر دانشگاهی فرانسه در سال 1969 میلادی منتشر شد. با توجه به اینکه این کتاب در یک مجلد نگاهی بسیار تحلیلی و دقیق به ادبیات عرب در همۀ دوران ادبی از عصر جاهلی تا عصر نهضت افکنده و دربرگیرندۀ اطلاعات ارزشمندی است، به زبان فارسی ترجمه شده است تا علاقمندان و دانشجویان بهراحتی از بهرهمند شوند.معرفی کتاب
برای دیدن بخشی از صفحات کتاب، لینک فایل پی دی اف (pdf) را ببینید.
کتاب «ادبیات عرب» به زبان فرانسه توسط خاورشناس فرانسوی آندره میکل در مجموعۀ معروف «چه میدانم؟» توسط نشر دانشگاهی فرانسه در سال 1969 میلادی منتشر شد. با توجه به اینکه این کتاب در یک مجلد نگاهی بسیار تحلیلی و دقیق به ادبیات عرب در همۀ دوران ادبی از عصر جاهلی تا عصر نهضت افکنده و دربرگیرندۀ اطلاعات ارزشمندی است، به زبان فارسی ترجمه شده است تا علاقمندان و دانشجویان بهراحتی از بهرهمند شوند.
ادبیات عرب در کنار پیروزی اسلام تا میانۀ سدۀ دوم قمری، ادبیات پیروز است. زبان عربی که پیشتر در سرزمین اصلی خود شبهجزیرۀ عربستان محدود بود، از این پس پا را فراتر از مرزها گذاشته و همگام با مبارزان آیین جدید در امپراتوری پهناوری که از دهانههای رود سند تا اسپانیا امتداد داشت، منتشر شد. این گسترش جغرافیایی کار خود را در عرصۀ زبان عربی به سه شیوه انجام داد: نخست پدیدۀ بزرگ زبان و ادبیات عرب را که چیز جز قرآن نبود، در همه جا رواج داد. سپس با خود عادات و رسوم پیشین یعنی شعر کهن شبهجزیرۀ عربستان را استمرار بخشید که درونمایههای آن با اندکی تغییر تقریباً بر تمامی مضامین ادبیات غیرآیینی آن دوره چیره شده بود. سرانجام با فراهمکردن مقدمات تماسهای آینده میان میراث عربی با میراثهای بیگانه، راه را برای آغاز تلاشهای گسترده در جهت جستجو و ثبت و ضبط میراث دیرینۀ عربستان در تمامی عرصههای سنت، تاریخ، ضربالمثل و فرهنگنویسی گشود. فصل نخست کتاب به این بخش از ادبیات عرب پرداخته است.
شکوه ادبیات کلاسیک عربی با آغاز خلافت عباسیان متوقف نشد، بلکه این دوره با بخشیدن کاملترین صور بیان آن را به کمال رساند. نخست در کنار شعری که با پذیرش تغییرات اجتنابناپذیر، گام در مسیری گذاشت که سلیقۀ عموم به اتفاق آراء آن را نشانۀ مطلق نبوغ ادبی میپناشت، نثری پدیدار شد که در پی یافتن راههای خود بود؛ سپس گامش را استوار کرد، گاه مغرور شد و به هیجان آمد تا اینکه به همین سبب نابود شد. در فصل دوم با عنوان «ادبیات تلاقی فرهنگها» به موضوعاتی چون شعر در دورۀ خلافت عباسیان، شعر طرب، شعر سنت، شعر اندلس، نثر مسجع و .... پرداخته شده است.
اساش تلاشهای ادبیان عرب در سدههای ششم تا سیزدهم قمری مبتنی بر گردآوری دانش بوده است؛ یعنی تدوین انواع دانشنامه آن به سبک و سیاق «ادب» در اولویت قرار داشد. برخی از این دانشنامهها بیشتر گرابش به جمعآوری اطلاعات ادبی، اسطورهها، داستانها و ضربالمثلها داشتند؛ با این حال بخش بزرگی از دانشنامهها مربوط به مصر دوران حکمرانی ممالیک بودهاند. در فصل سوم با عنوان «ادبیات خاطره» دانشنامهنگاری، شکلهای جدیدی از جغرافیا و تاریخنویسی و نگارش داستانها سخن گفته شده است.
فصل پایانی کتاب با عنوان «ادبیات نهضت» اختصاص به بررسی ادبیات عرب از آغاز قرن نوزدهم دارد؛ دورهای که دورۀ رویارویی با غرب امپریالیسم بود. متأثر از این شرایط، اعراب با دنیایی روبرو شدند که برایشان ناشناخته بود و با این وجود مترادف با پیشرفت تکنولوژی و ملیگرایی بود. در این فصل مباحثی دربارۀ شعر و نثر و ابزارهای بیان ذکر شده است.
فهرست مطالب کتاب:
مقدمۀ مترجمان
شرححال مؤلف
مقدمه
فصل اول: ادبیات پیروز
1. قرآن
2. شعر تا سه دهۀ پایانی قرن هفتم میلادی
3. شعر عرب و وضعیت آن تا حدود 107 ق/ 725 م
4. شعر شامی ـ عراقی در عصر امویان
5. شعر عاشقانه در دوران اموی: حجاز و تأثیر آن
فصل دوم: ادبیات تلاقی فرهنگها
1. شعر در دورۀ خلافت عباسیان
2. شعر طرب
3. شعر سنت
4. شعر اخلاقی و آیینی
5. شعر اندلس
6. نثر عربی کلاسیک و اوضاع و احوال آن
7. ادبیات «ادب»
8. ادبیات و «ادب»
9. جغرافیا
10. نثر مسجع
11. ادبیات عامیانه
فصل سوم: ادبیات خاطره
1. دانشنامهنگاری
2. شکلهای بدیع جغرافیا و تاریخ: ابن بطوطه و بان خلدون
3. حکایات و داستانهای بلند
فصل چهارم: ادبیات نهضت
1. مراحل عمده نهضت
2. ابزارهای بیان
3. شعر
4. نثر: رسالهها و تئاتر
5. نثر: داستان بلند و داستان کوتاه
حرف آخر
نمایه
چکیدۀ کتابشناسی
پربازدید ها بیشتر ...

مقالهنویسی؛ از بحثهای نظری تا رویههای عملی
خلیل میرزاییاین کتاب، یک کتاب عملگرا، اما با بنیانهای نظری متناسبی است که تا حدود زیادی مورد قبول بسیاری از نش

مصائب ارومیه: خاطرات سرگرد اسکندر افشارپناه
اسکندر افشارپناه به کوشش مجید خلیلزادهیکی از مهمترین بخشهای ایران که در خلال جنگ جهانی اول به دلیل چهار سال تاختوتاز سپاهیان روسیه و عث
منابع مشابه بیشتر ...

موسیقای نهنگان آبی (مجموعه مقالات)
ادونیسادونیس در این کتاب نیز مانند سایر آثار نقدی و نظریاش، از دیدگاه یک فیلسوف به جهان نگریسته؛ به جهانی

غایت ابداع؛ منشآت عربی افضلالدین بدیل بن علی خاقانی شروانی
افضلالدین بدیل بن علی خاقانی شروانیدر این کتاب خواننده با دو نمونۀ درخشان عربینویسی خاقانی، یعنی رسائلی که به قطبالدین ابهری و اوحدال
نظری یافت نشد.