
ادبیات من: راهی به فهم خودزندگینگاری و روایتهای شخصی
خلاصه
این کتاب، محصول تحقیقی جامع دربارۀ ژانر خودزندگینامه و انواع مختلف روایت «خود» است. این کتاب تاریخچه، نظریهها، رویکردهای نقادانه به این ژانر و انواع مختلف روایت «خود» در فرمها، سبکها و رسانههای گوناگون را بررسی میکند. افزون بر معرفی 60 ژانر خودزندگینامهای، تفاوتها و تشابههای ژانرهای مهم این حوزه مثل خاطرهپردازی یا مموار، خودزندگینامهنویسی، تاریخ شفاهی، یادداشت روزانه، اتوگرافیک، اعترافات، جستار شخصی و گروهنگاری نیز با استناد به آثار ادبی، سینمایی و هنری بیشمار توضیح داده شده است.معرفی کتاب
برای دیدن بخشی از صفحات کتاب، لینک فایل پی دی اف (pdf) را ببینید.
این روزها خودزندگینامه و خاطرهپردازی با اقبال چشمگیری در جهان مواجه شدهاند. بیتردید نویسندگان و هنرمندان با مجموعهای از ملاحظات شخصی و حرفهای، ژانری مشخص برای ارائۀ آثارشان برمیگزینند و علت گرایش مخاطبان هر دوره و زمانه به ژانری خاص را نیز میتوان با رویکردهای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و تاریخی گوناگون بررسی کرد.
نوشتن از «خود» کار نویی نیست و شاید هیچ سخنی بر کاغذ نیامده باشد که وجهی از خود نویسندهاش را بازتاب ندهد؛ اما عوامل گوناگون از جمله بهکارگیری رسانههای متعدد و بسترهای گوناگون فضای مجازی برای بازنمایی و روایت «خود»، علاوه بر ایجاد جذابیت برای مخاطبان و پدیدآورندگان آثار ادبی و هنری، بحثهای نقادانۀ حوزۀ خودزندگینامهنویسی را به شکلی بیسابقه داغ کردهاند.
این کتاب، محصول تحقیقی جامع دربارۀ ژانر خودزندگینامه و انواع مختلف روایت «خود» است. این کتاب تاریخچه، نظریهها، رویکردهای نقادانه به این ژانر و انواع مختلف روایت «خود» در فرمها، سبکها و رسانههای گوناگون را بررسی میکند. افزون بر معرفی 60 ژانر خودزندگینامهای، تفاوتها و تشابههای ژانرهای مهم این حوزه مثل خاطرهپردازی یا مموار، خودزندگینامهنویسی، تاریخ شفاهی، یادداشت روزانه، اتوگرافیک، اعترافات، جستار شخصی و گروهنگاری نیز با استناد به آثار ادبی، سینمایی و هنری بیشمار توضیح داده شده است.
نویسندگان پس از معرفی عوامل شکلگیری سوژهای که خودش را روایت میکند (خاطره، تجربه، هویت، فضا، بدنمندی و عاملیت) تأثیر این عوامل بر اثر خودزندگینامهای را شرح میدهند و مخاطب را با پیچیدگیهای بازنمایی زندگی شخصی از لحظه شکلگیری خاطره و ثبت تجربه فرد تا زمان عرضه و نقد آثار خودزندگینامهای آشنا میکنند.
این کتاب مخاطب را با چگونگی شکلگیری آثار خودزندگینامهای و مسائل تأثیرگذار بر شکل نهایی اثر آشنا میکند؛ مسائلی که در خوانش و نقد چنین آثاری باید مورد توجه قرار گیرند، از جمله تولیدکنندگان و مصرفکنندگان روایتهای خودزندگینامهای، صدا، ارتباطمحوری، مخاطب، سبکهای مختلف پژوهش خود، الگوهای پردازش پیرنگ، رسانههای روایت خود و عوامل پیرامتنی مثل ناشر، نحوه تبلیغ، پخش و توزیع، طرح جلد کتاب و بسیاری عوامل دیگر.
دربارۀ نظریههای هویت خوانندگان میتوانند از بحث مفصل کتاب درباره انواع مهم سوژههای روایتکننده خود (سوژه سکولار، انسانگرا، معنویتگرا، مهاجر، دگراندیش، بورژوا و مدرن) بهره ببرند. نویسندگان همچنین از اهمیت و ضرورت دگرگونیِ ژانرهای تثبیتشده، خلق ژانرهای جدید و استفاده از رسانههای متفاوت برای بازنمایی سوژههای جدید سخن میگویند.
در این کتاب، علاوه بر ژانرهای آشنایی مثل خاطرهپردازی و روایت شخصی، درباره ژانرهای جدید روایت خود و درخشانترین نمونههایشان هم مطالبی آمده است؛ ژانرهایی مثل خوراکنگاری، روایت سوگ، روایت اعتیاد، روایت کوچ اجباری، روایت تبعید و مهاجرت، روایت حقوق بشری، روایت سنآگاهی، روایت جنسیتمحور، روایت اختلال روانی، خودقومنگاری، خودبومنگاری، روایتهای چهرههای ورزشی، نظامی و هنری، و روایت افراد دارای معلولیت.
نویسندگان کتاب در پی بررسی انتقادی و تفسیر هشیارانه روایتهای شخصیاند و از همین رو بهتفصیل شرح میدهند که ژانرهای خودزندگینامهای چگونه گاهی به ابزاری در دست گفتمان قدرت تبدیل میشوند. آنها میان نظریههای مربوط به روایت خود و حوزههای جدید روانشناسی، علوم اعصاب، علوم شناختی، مطالعات نقد جغرافیایی و نظریههای جدید زندگی روزمره، هویت و فرمهای دیجیتال نیز پل میزنند.
با توجه به اهمیت اعتبارسنجی و راستیآزمایی آثار خودزندگینامهای، نویسندگان در تمام کتاب به پیچیدگیهای مربوط به اعتبارسنجی پرداختهاند و در پایان کتاب نیز بیست و چهار استراتژی برای نقد روایتهای خودزندگینامهای ارائه دادهاند. در پایان نیز شصت ژانر مختلف روایت «خود» معرفی و بهاختصار شرح داده شدهاند.
فهرست مطالب کتاب:
یادداشت مترجم
پیشگفتار
یک: خودروایتگری: تعریفها و تمایزها
دو: سوژههای خودزندگینامهای
سه: کنشهای خودزندگینامهای
چهار: خودروایتگری از دیدگاه تاریخی
پنج: رونق خاطرهپردازی
شش: خودروایتگری دریافتهای تصویری ـ کلامی ـ مجازی
هفت: تاریخچۀ نقد خودزندگینامه: نظریهپردازی
هشت: تاریخچۀ نقد خودزندگینامه: گسترش مطالعات خودزندگینامه
نه: جعبه ابزار: بیستوچهار استراتژی برای خواندن روایتهای زندگی
پیوست یک: شصت ژانر خودروایتگری
پیوست دو: نشریات و منابع تکمیلی
پینوشتها
فهرست اسامی خاص
فهرست اصطلاحات تخصصی (فارسی به انگلیسی)
فهرست اصطلاحات تخصصی (انگلیسی به فارسی)
پربازدید ها بیشتر ...

ماهنامۀ سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی تالش، سال چهاردهم، دی 1396، شماره 110
جمعی از نویسندگان به سردبیری شهرام آزمودهصدودهمین شماره از ماهنامۀ تالش ویژۀ دی 1396 منتشر شده است.

این فیلمساز شاعرِ نقاشِ عروسکساز مستندسازِ افسانهپرداز شعبدهباز: سینمای سرگئی پاراجانف
روبرت صافاریانپاراجانف در طول حیات فیلمسازی خود چندین فیلم مستند ساخت، اما دو فیلم در این میان بیشتر مورد توجه ق
منابع مشابه

رها و ناهشیار مینویسم: هنر جستارنویسی و خاطرهپردازی
ادر لارالارا ژانر جستار روایی و خاطرهپردازی را شخصاً تجربه کرده و میداند لاقیدی و رهایی این ژانر مهمترین
نظری یافت نشد.