
روشی نو در تحلیل و مقایسۀ داستانهای رئالیستی: با رویکردی به داستانهای «یکی بود، یکی نبود» و «پیرمرد و دریا»
خلاصه
نویسنده در این کتاب با نگرشی نو نخست به بیان شیوه های تحلیل داستان های واقع گرا مبادرت کرده و سپس به بررسی و تطبیق دو داستان از جمال زاده و همینگوی و زمین های اجتماعی خلق آن پرداخته است.معرفی کتاب
برای دیدن بخشی از صفحات کتاب، لینک فایل پی دی اف (pdf) را ببینید.
ادبیات و از آن جمله، ادبیات داستانی که جایگاه ویژهای میان خواص اهل ادب و عموم مردم دارد، به عنوان یکی از هنرهایی است که با تکیه بر فرهنگ یک جامعه، به رشد و بالندگی میرسد و متقابلاً باعث رشد و تعالی فکری و فرهنگی جامعه میگردد. اگرچه قدیمترین نوع ادبی، داستان است؛ ولی داستان به معنی امروزی و اشکال جدید آن از ربع اول قرن هجدهم میلادی به بعد در غرب پیدایش یافته و در ایران نزدیک به صدسال از عمر آن میگذرد.
از این جهت که شکلهای تازۀ داستان و از جمله داستان کوتاه که بررسی دو نمونۀ معروف آن موضوع این کتاب است، همزمان در دل مکتبهای ادبی و فلسفههای حاکم بر آن مکتبها به رشد و تکامل رسیده است، در فصل اول کتاب به ذکر کلیاتی دربارۀ کتاب پرداخته شده و در فصل دوم به مفهوم رئالیست، تاریخچۀ پیدایش آن، انواع آن، ویژگیهای رئالیست و سطوح مختلف آن پرداخته شده تا در بررسی و مقایسۀ محتوایی و ساختاری مجموعه داستانهای «یکی بود، یکی نبود» (1300 هـ.ش) اثر سیدمحمدعلی جمالزاده و داستان کوتاه «پیرمرد و دریا» (1952 م.) اثر ارنست میلر همینگوی از آمریکا، مشخص شود که ارزش و سطح رئالیستی هر کدام، با توجه به شکل و محتوا در چه جایگاهی است.
داستان جمالزاده به عنوان اولین داستان کوتاه واقعگرای فارسی نگارش یافته و داستان همینگوی بعد از پشت سر گذاردن دهها نمونۀ کمالیافته، با الهامگیری از یک قرن تجربۀ داستاننویسی آمریکا عرضه شده است؛ طبیعی است که داستان جمالزاده به لحاظ شکل داستانی و رعایت اصول رئالیست ناپختگیهایی دارد؛ ولی ارزش تاریخی آن از جهت فضیلت تقدم فوقالعاده است.
در این فصل ملاکها و ویژگیهای داستانهای رئالیستی بر اساس آثار بزرگ رئالیستی و نظریهپردازان مکتب رئالیست جمعآوری و تدوین شده و سپس بر اساس آنها، هر دو اثر فوقالذکر مورد سنجش قرار گرفته تا میزان واقعگرایی و سطوح هر یک مشخص شود.
در داستان «پیرمرد و دریا» تمام اصول رئالیسم انتقادی رعایت شده و دور از هرگونه تخیل نارواست؛ واقعیات داستان با زندگی نویسنده عجین شده است؛ بنابراین رئالیست همینگوی در اوج قرار گرفته است. «یکی بود، یکی نبود» جمالزاده در سطح مقدماتی و ابتدایی روش رئالیسم انتقادی جای میگیرد؛ گاهی نیز با روش داستانهای کلاسیک و رمانتیسم درآمیخته است.
فصل سوم کتاب اختصاص به معرفی جمالزاده و همینگوی و آثار آنها دارد. در فصل چهارم دو داستان موردنظر از دیدگاه رئالیسم نقد، تحلیل و مقایسه شدهاند تا بر اساس ملاکها و مشخصههای داستانهای رئالیستی، سطح واقعگرایی آنها مشخص شود. فصل پایانی کتاب به نتیجهگیری مباحث اختصاص یافته است.
فهرست مطالب کتاب:
مقدمه
فصل اول: کلیات
فصل دوم: معرفی مکاتب رئالیست
فصل سوم: معرفی جمالزاده و همینگوی
فصل چهارم: بررسی و تحلیل پیرمرد و دریا و یکی بود، یکی نبود
فصل پنجم: نتیجهگیری
پیشنهادها
فهرست منابع و مآخذ
پربازدید ها بیشتر ...

رهنمودهایی برای آموزش فرهنگ؛ رویکردهای عملی به ارتباطات بینافرهنگی
آنه سی وینتر گرست، جو مکویاین کتاب با این هدف ترجمه شده است که مدرسان و آموزگاران زبان فارسی در کنار توجه به توانش زبانی فارسی

سازندگان جهان ایرانی ـ اسلامی؛ ملاصدرا
سایه میثمینویسنده در این پژوهش تفکرانگیز و جامع، زندگی و اندیشۀ ملاصدرا را در زمینۀ پیچیدۀ تشیع، تصوف و سنت دی
منابع مشابه بیشتر ...

ادبیات تطبیقی: مفاهیم، مکاتب، انواع و پیکرهها
بهمن نامور مطلقفصلهای این کتاب هر کدام به یک یا دو موضوع مهم در حوزۀ ادبیات تطبیقی اختصاص یافتهاند. نویسنده در ای

هویت و بحران مدرنیته: بررسی تطبیقی رمان «جای خالی سلوچ» محمود دولتآبادی و رمان «کوچه مدق» نجیب محفوظ
حسین خورشیدیرمان «کوچه مدق» اثر نجیب محفوظ از رمانهای قابل توجه است. این رمان شباهتهای بسیاری با رمان «جای خال
نظری یافت نشد.