
منوجان در گذرگاه دو تمدن «رودبار بزرگ» و «هرمزگان»
خلاصه
تاریخ منوجان سرشار از حوادث و رویدادهایی است که عمدتاً متأثر از موقعیت و اهمیت جغرافیایی آن است و بر تاریخ و وقایع منطقه، بهویژه هرمزگان و کرمان تأثیرگذار بوده است.معرفی کتاب
برای دیدن بخشی از صفحات کتاب، لینک فایل پی دی اف (pdf) را ببینید.
شهرستان منوجان که اکنون در استان کرمان واقع شده است، دارای پیشینهای تاریخی و دیرین است. منوجان در سال 1381 شهرستان شد؛ شهرستان منوجان دارای دو شهر منوجان و نودژ و دو بخش مرکزی و آسمینون است. از سمت غرب و جنوب با استان هرمزگان و از سمت شرق و شمال با شهرستان کهنوج و قلعهگنج هممرز است. نام قدیم و باستانی این شهر، گوگجر بوده است و به اظهار بعضی از محققان، نام منوجان برگرفته از نام دختر یکی از سلاطین ساسانی به نام مینو است که در حادثۀ سقوط از قلعۀ مشهور این محل، احتمالاً این شهر به این نام نامیده شده است.
تاریخ منوجان سرشار از حوادث و رویدادهایی است که عمدتاً متأثر از موقعیت و اهمیت جغرافیایی آن است و بر تاریخ و وقایع منطقه، بهویژه هرمزگان و کرمان تأثیرگذار بوده است. منوجان در جغرافیای تاریخی خود همچون مرزبانی متعهد بوده و قلعۀ منوجان به عنوان سنگرگاهی که بارها برای دفع و شکست مهاجمانی که قصد تصرف رودبار بزرگ و سرزمینهای متعلق به استان هرمزگان و سواحل مربوطه به عنوان ملک و مشاع خویش داشتهاند، نقش مهمی ایفا کرده و در سرنوشت مرزهای سیاسی مناطق کویر و گرمسیر مؤثر و در موارد بسیاری تعیینکننده بوده است.
این کتاب حاوی فصلها و بخشهای متعددی است. فصل تاریخی آن تا پایان دوران صفویان است و فصل تبارشناسی آن از طوایفی تشکیل شده که تا مرحلۀ پایانی این کتاب، نویسنده موفق به تکمیل آن شده است و به علت تنوع و کثرت طوایف و تبارهای ساکن در این شهرستان، فرصت و امکان کافی برای نویسنده فراهم نشده تا به همۀ آنها بپردازد.
بنابراین نویسنده در بخش نخست این کتاب، از اتفاقات مهم تاریخی این سرزمین از زمانی بس دیرین تا زمان صفویه سخن گفته است. بخش دوم شمهای است تاریخی از وضعیت فرهنگی و آموزش و پرورش شهرستان منوجان. بخش سوم به اوضاع جغرافیایی این منطقه میپردازد؛ روستاها، کوهها، رودها و گیاهان. بخش چهارم که تبارشناسی است، نویسنده کوشیده تا از خاندانهای این شهر از کهنترین ایام تا به امروز یاد کند.
فهرست مطالب کتاب:
یادداشت مؤلف
پیشگفتار/ شریفه بنیهاشمی
بخش اول:
پیشینۀ تاریخی منوجان
قلعۀ منوجان
منوجان در دورههای مختلف تاریخی
حکومت حاکمان بومی هرمز
حاکمین رودبار بزرگ
وضع بردگان در هرمزگان و رودبار بزرگ
حوادث تأثیرگذار بر موقعیت سیاسی ـ اجتماعی معاصر منوجان
بخش دوم:
وضعیت آموزش و پرورش در منوجان
انواع بازیها و ورزشهای منوجان
بخش سوم: جغرافیای منوجان
بخش چهارم: تبارشناسی در منوجان
فهرست منابع
پربازدید ها بیشتر ...

سفرنامۀ فیروزمیرزا فرمانفرما (روزنامۀ سفر جیرفت)
فیروزمیرزا فرمانفرماسفرنامه فیروزمیرزا فرمانفرما دربردارنده گزارشی از اوضاع اجتماعی، فرهنگی و نظام سیاسی دوران فرمانفرما

نشریۀ مطالعات ایرانی و نقد کتاب ایرانشهر امروز، سال دوم، شمارۀ دوم، تیر ـ مرداد ـ شهریور 1396
جمعی از نویسندگان به سردبیری سیدعلی آل داودشمارۀ هفتم از نشریۀ «ایرانشهر امروز» در نه بخش منتشر شده است.
منابع مشابه بیشتر ...

طبقۀ کارگران و صنعت در ایران (1229 ـ 1320)
ویلم فلورنویسنده در این کتاب شرحی جالب و خواندنی ارائه میدهد از اینکه چگونه طی سالهای 1229 تا 1330 شمسی بسی

دستی نه از دور بر پژوهش: مقالههایی در مردمشناسی روستایی و ....
کاظم ساداتاشکوریدر این کتاب یازده مقاله آمده که نخستین آن در سال 1351 و آخرین آن در سال 1400 نگاشته شده است.
نظری یافت نشد.