
واژهنامه دروان؛ گویش و فرهنگ مردم روستای دروان
خلاصه
روستای دروان در بخش مرکزی و در شمال شهر کرج جای دارد. این روستا در انتهای جادۀ کوهستانیای است که در مسیر خود چهارراه فرعی به سمت روستاهای برغان، آتشگاه، نوجان و خوآرس دارد. این روستا پیرامون رودخانۀ پرآبی شکل گرفته که از کوههای کاهار یا کهار سرچشمه میگیرد. خانهها در یک بخش متمرکز و باغها همراستای رودخانه ایجاد شده است.معرفی کتاب
برای دیدن بخشی از صفحات کتاب، لینک فایل پی دی اف (pdf) را ببینید.
واژهنامههای گویشی و فرهنگنامههای روستایی میتواند ما را در کنار شناخت فرهنگ بومی و ملی، به خودشناسی برساند و به یاری آن میتوان در جامعه، ارزشمند نمایان شد. افزون بر آن، توجه به زبان و بررسی گویشهای گوناگون ایران، ما را در واژهسازی و استفادۀ کمتر از واژگان رایج در کشورهای دیگر بینیاز میکند. گردآوری این واژهها، برای پژوهشهای زبانشناسی و گویششناسی نیز ارزش دارد. در این کتاب کوشیده شده تا با نگارش واژه، مثل و باورهای مردم روستای «دُروان» واقع در شمال شهر کرج، گامی کوچک در راستای پاسداری از زبان و فرهنگ مردم این دیار برداشته شود.
روستای دروان در بخش مرکزی و در شمال شهر کرج جای دارد. این روستا در انتهای جادۀ کوهستانیای است که در مسیر خود چهارراه فرعی به سمت روستاهای برغان، آتشگاه، نوجان و خوآرس دارد. این روستا پیرامون رودخانۀ پرآبی شکل گرفته که از کوههای کاهار یا کهار سرچشمه میگیرد. خانهها در یک بخش متمرکز و باغها همراستای رودخانه ایجاد شده است.
برخی از پژوهشگران، زبان مردم روستای دروان و روستاهای دیگر مانند برغان، طالقان، الموت، دیلمستان و ... را به زبان تاتی پیوند میدهند.
در این کتاب روستای دروان در پنج بخش مورد بررسی قرار گرفته است. بخش یکم به شناسایی روستا و بررسی جایگاه جغرافیایی و فرهنگی آن اختصاص دارد. در بخش دوم معنی واژۀ دروان، گویش مردم روستا و دستور زبان بیان شده است. در بخش سوم ابتدا واژههایی از روستای دروان با دو روستای همسایه یعنی نوجان و آتشگاه سنجیده شده و سپس به برخی از واژههای دروانی و انگلیسی همریشه اشاره شده است. بخش چهارم به واژهنامه و چند سروده به زبان بومی کرج اختصاص یافته و در بخش پنجم به بازگویی کنایه، مثل و باورهای مردمی ویژه شده است.
گویش مردم روستای دروان با دو رستانی همسایه یعنی نوجان و آتشگاه همانندیهای بسیاری دارد که به برخی از این واژههای ناهمانند و معادل نوجانی و آتشگاهی آن در بخش واژهنامه اشاره شده است.
دادههای این کتاب بر اساس بررسی میدان، گفتگو با مردم روستا و پژوهشهای کتابخانهای گردآوری شده است.
فهرست مطالب کتاب:
پیشگفتار
سپاسگذاری
نشانههای آواشناسی
نیایشی به گویش دروانی
بخش یک:
شناسنامۀ روستای دروان
فرهنگ مردم روستای دروان
بخش دو:
معنی واژۀ «دُروان»
گویش دروانی
دستور زبان
بخش سه:
همسنجی چند واژه از روستای دروان با دو روستای همسایه
برخی از واژههای همریشۀ دروانی و انگلیسی
بخش چهار:
واژهها
نام محلهها و باغهای دروان
چند ترانه به زبان بومی کرج
بخش پنج:
کنایه
مثل
چیستان
باورها و پندارهای مردمی
منابع و مآخذ
نگارههای برگزیده از روستای دروان
پربازدید ها بیشتر ...

تاریخ تصوف و عرفان اسلامی از آغاز عصر صفویه تا اواخر دورۀ قاجاریه
محمودرضا اسفندیار زیرنظر شهرام پازوکیاین کتاب به بررسی تاریخی تصوف و عرفان اسلامی در یکی از مقاطع مهم تاریخ و فرهنگ ایران، یعنی از آغاز ع

سُهای سُهی؛ شعر و زندگی ذبیحالله صاحبکار «سُهی» (1313ـ1381 ش)
محسن ذاکرالحسینی «پرند»ذبیحالله صاحبکار، متخلص به «سُهی»، یکی از خوشقریحهترین شاعران خراسان در پنجاهۀ اخیر بود که بیشتر
منابع مشابه بیشتر ...

زمان زیست زرتشت
شاهین نژادیافتن زمان تقریبی زیست زرشت از اهمیت چشمگیری برخوردار است؛ چراکه بر بنیاد آن، تأثیر آموزههای زرتشت

مینوی خرد: پژوهش بر پایۀ متن پازند
مریم حاتمی زیرنظر سعید عریاناساس کار این کتاب، بررسی متن پازند مینوی خرد است. این متن از مجموعۀ «متون پازند» آنتیا انتخاب شده که