
کندی؛ متفکر بزرگ سدههای میانه
خلاصه
این کتاب یکی از آثار مجموعۀ منتشرشده از سوی دانشگاه آکسفورد دربارۀ بزرگان قرون وسطی است که به تحلیل همهجانبۀ افکار و دلمشغولیهای کندی این فیلسوف بزرگ اسلامی پرداخته است.معرفی کتاب
برای دیدن بخشی از صفحات کتاب، لینک فایل پی دی اف (pdf) را ببینید.
ابویوسف، یعقوب بن اسحاق کندی (185 ـ 260 ق) از بزرگترین متفکرانی است که در انتقال فرهنگ و دانش یونان قدیم به جهان اسلام، سعی و تلاش فراوانی کرد. او در میدان فلسفه و دیگر شاخههای مختلف علمی، توانا بود و در همۀ عرصههای علمی، کتابها و رسالههایی را نوشت که ابن ندیم حدود 238 رساله و کتاب را از او معرفی کرده است. وی در بصره متولد و به بغداد مرکز علم و دانش منتقل شد و در آنجا تحصیلات خود را آغاز کرد. او از خادمان دولتهای وقت به شمار میآمد و با بزرگان ادب معاشرت داشت و بسیاری از کتابهای فلسفی را ترجمه و مشکلات آنها را اصلاح کرد و شروحی به مطالب پیچیدۀ آنها افزود. کندی را میتوان نخستین متفکر و فیلسوف مسلمان نام نهاد که بیشتر متکلمی بود با علایق فلسفی تا فیلسوفی با تمایلات کلامی. بر این اساس او در وفاق فلسفه و آموزههای عقیدتی، تا بدانجا پیش رفت که با حفظ بدون قید و شرط اصول و عقاید، درصدد برآمد تا بر شالودۀ باورهای دینی، بنای عقلی ـ فکری منسجمی را بناء کند و بدینجهت میتوان گفت او مدافع انطباق سلوک عقلی بر نصوص وحیانی بود.
این کتاب ترجمۀ یکی از آثار مهم اندیشمند فیلسوف انگلیسی ـ آلمانیتبار پیتر آدامسون، متولد اوت 1972 و استاد فلسفۀ باستان، سدههای میانه، بهویژه فلسفۀ اسلامی است. این کتاب یکی از آثار مجموعۀ منتشرشده از سوی دانشگاه آکسفورد دربارۀ بزرگان قرون وسطی است که به تحلیل همهجانبۀ افکار و دلمشغولیهای این فیلسوف بزرگ اسلامی پرداخته است. نویسنده در این کتاب به مهمترین شاخصههای فکری کندی در جنبههای مختلف فلسفی و علمی از جمله: شخصیت علمی، دیدگاههای فلسفی کندی دربارۀ دانش فلسفه، خداوند، ازلیت، روانشناسی، علم اخلاق، علم افلاک و پیشگویی یا مشیت الهی پرداخته است.
آدامسون در این کتاب بسیار مهم از یک الگوی غالب (پارادایم) مطالعاتی متفکران غرب دربارۀ فلسفۀ اسلامی تبعیت میکند و در بسیاری از تحلیلهای خود دربارۀ ابداعات فلسفی و علمی کندی، به منشأ و مأخذ نوافلاطونیان و شارحان ارسطو و بهویژه به افلوطین و پروکلس عربی ارجاع میدهد. او در این تحقیق ارزشمند، به نکات بسیار مهمی دربارۀ ارتباط بسیار نزدیک کندی با فلسفۀ کهن اشاره میکند.
نویسنده بیشتر به تحلیل انگارهها و استدلالهای کندی پرداخته تا به شناسایی منابعش یا بحث دربارۀ نفوذ و تأثیر اخیرش. تحلیل فلسفی آثار کندی حجم زیادی از این کتاب را دربر میگیرد که این بحث از فصل سوم آغاز شده و فصل اول و دوم کتاب بیشتر به جایگاه کندی در بافت و ساحت عقلانی و تاریخی اختصاص یافته است.
فهرست مطالب کتاب:
مقدمۀ مترجم
پیشدرآمد
مقدمۀ مؤلف
فصل اول: زندگانی، آثار و تأثیر کندی بر فلسفه
فصل دوم: فلسفه، منابع و ساختار آن
فصل سوم: متافیزیک؛ وحدانیت و هستی
فصل چهارم: ازلیت؛ خالق نامتناهی و عالم متناهی
فصل پنجم: روانشناسی، نفس، عقل و معرفت
فصل ششم: اخلاق؛ سقراطی، رواقی و افلاطونی
فصل هفتم: علوم تجربی؛ ریاضیات و روششناسی
فصل هشتم: افلاک؛ پیشگویی و مشیت الهی
کتابشناسی
پربازدید ها بیشتر ...

داستانسرایی فارسی در شبه قاره در دورۀ تیموریان
طاهره صدیقیزبان و ادبیات فارسی که در شبه قاره تاریخی هزارساله دارد، آثار گرانبهایی از داستانهای منظوم فارسی ر

شوش: کاوشهای باستانشناسی در شهر پانزدهم دوره عیلام میانی
احسان (اسماعیل) یغماییاین کتاب یکی از معدود پژوهشهای باستانشناسی ایرانی است درباره شوش؛ این شهر پر رمزوراز که پارهای از
منابع مشابه بیشتر ...

دوران داوری: روایتی از هشتادونه سال زندگی رضا داوری اردکانی
حامد زارعاین کتاب داستان مردی است که در آستانۀ نودسالگی محکم و موقر در مرز میان فلسفه و ژورنالیسم ایستاده است

دو رسالۀ فلسفی ـ عرفانی: «تحفۀ سلیمانی» و «سؤال و جواب» به ضمیمۀ نسخهبرگردان رسالۀ «عقاید اولیاء سبعه»
محمد بن برهانالدین زاهدیدو رسالهای که در این کتاب به علاقمندان فلسفه و عرفان اسلامی تقدیم شده، «تحفۀ سلیمانی» و «سؤال و جوا
دیگر آثار نویسنده

کندی و افلوطین عربی
پیتر آدامسوناین کتاب با عنوان «کندی و افلوطین عربی» که ترجمۀ تعدادی از مهمترین تحقیقات و مقالات نویسنده است، در

فلسفه در جهان اسلام؛ درآمدی بسیار کوتاه
پیتر آدامسوناین کتاب نخستین کتابی از پیتر آدامسون است که به فارسی برگردانده میشود و یکی از عنوانهای بسیار محبو
نظری یافت نشد.