۲۰۹۴
۵۳۰
تروبریاندها؛ پژوهش‌های مردم‌شناسی مالینوفسکی

تروبریاندها؛ پژوهش‌های مردم‌شناسی مالینوفسکی

پدیدآور: مایکل.و.یونگ ناشر: طرح نقدتاریخ چاپ: ۱۳۹۷مترجم: عباس مخبر مکان چاپ: تهرانتیراژ: ۱۰۰۰شابک: 7ـ26ـ8582ـ600ـ978 تعداد صفحات: ۳۴۵

خلاصه

جزایر تروبریاند یک مجمع‌الجزایر حلقوی مرجانی است که حوالی 100 مایلی شمال دنبالۀ شرقی گینۀ نو پایوا قرار گرفته است.

معرفی کتاب

برای دیدن بخشی از صفحات کتاب، لینک فایل پی دی اف (pdf) را ببینید.

 

جزایر تروبریاند یک مجمع‌الجزایر حلقوی مرجانی است که حوالی 100 مایلی شمال دنبالۀ شرقی گینۀ نو پایوا قرار گرفته است. ساکنان آن را مردمانی اصلاً ملاتزیایی تشکیل می‌دهند که به زبان آسترونزیایی خاص خود صحبت می‌کنند که با زبان سایر ساکنان این منطقه نیز قرابت‌هایی دارد. جزایر تروبریاند در سال 1793 توسط پویندۀ فرانسوی دانتر کاستو نامگذاری شد، اما این برانیسلاو مالینوفسکی بود که جزایر تروبریاند را در نقشۀ مردم‌شناسی به ثبت رساند. وی بین سال‌های 18ـ 1915 به مدت دو سال در این جزایر زندگی کرد و متعاقب آن به نگارش مطالب فراوانی پیرامون زبان، فرهنگ و جامعۀ جزیره‌نشینان دست زد. تک‌نگاری‌های عمدۀ او که جملگی در زمرۀ آثار کلاسیک به شمار می‌روند عبارتند از: دریانوردان اقیانوس آرام غربی (1922)، گزارشی از نظام مبادلۀ آیینی به نام کولا، زندگی جنسی وحشی‌ها (1922)، بررسی خواستگاری، ازدواج و زندگی خانوادگی در تروبریاند؛ باغ‌های مرجانی و جادوی آنها (1935) که جلد اول آن به دانش باغبانی و نحوۀ تصرف زمین و جلد دوم آن به زبان جادو و باغبانی می‌پردازد. در دو تک‌نگاری کوتاه به نام‌های، بالوما: ارواح مرده در جزایر تروبریاند (1916) و خلاف و عرف در جامعۀ وحشی (1926). مالینوفسکی به ترتیب به بررسی باورهای جادویی ـ دینی تروبریاند و اصول بنیادین کنترل اجتماعی در این جامعه می‌پردازد. وی علاوه بر این آثار مطالب دیگری نیز به رشتۀ تحریر کشیده که مستقیماٌ ملهم از پژوهش‌های او در تروبریاند بوده است.

نوشته‌های مالینوفسکی دربارۀ تروبریاند پس از گذشت بالغ بر چهل سال از تاریخ نگارش آن اگر هم مفصل‌ترین و جامع‌ترین پژوهش قوم‌نگاری نباشد، هنوز در ادبیات مردم‌شناختی در زمرۀ مشهورترین این آثار بر جای مانده است. تروبریاندها چنان جایگاهی را در صحنۀ مباحث دانشگاهی اشغال کرده‌اند و از چنان اشتهاری برخوردار شده‌اند که هیچگونه تناسبی با جمعیت یا اندازۀ جزایر کوچک آنها ندارد. این موضوع دو علت دارد: نخست بی‌مانندی و جاذبۀ غریب خود تروبریاندی‌ها که غنای فرهنگی بیشتر آنها نسبت به بسیاری از همسایگان ملانزیایی‌شان به اثبات رسیده است و دوم، تبلیغ خستگی‌ناپذیر و مصرانه‌ای که مالینوفسکی برای آنها کرده است.

مالینوفسکی مانند یک مدیر صحنه آنها را تقریباً به مرکز کلیۀ مباحث مردم‌شناختی ( و عمومی) هدایت کرد: ماهیت خانواده، فقدان نقش فیزیولوژیک پدر، عشق آزاد و عقیم بودن بالغین، ریشه‌های عقدۀ اودیپ، واژه‌شناسی خویشاوندی، معقولیت جادو، منشأ نظم و قانون، تعبیر اسطوره، عامل اصلی انگیزه‌های اقتصادی، نقش شعائر .... هیچ حوزۀ عملی در طبیعت انسان و جامعه نبود که تروبریاندها از طریق مدافعۀ مالینوفسکی چیز جالبی برای گفتن نداشته باشند.

دو فصل اول این کتاب چیکدۀ بررسی مقدماتی مالینوفسکی از فعالیت‌های معیشتی تروبریاند است. این مطالب از کتاب باغ‌های مرجانی و جادوی آنها گردآوری شده است.

فصل‌های 3،4،5 منحصراً از زندگی جنسی وحشی‌ها گردآوری شده است. بخش ششم از فصل 5 باغ‌های مرجانی و کل فصل 6 از همین کتاب خلاصه شده است.

مطالب قسمت چهارم از فصل هفتم، از نخستین اثر مالینوفسکی دربارۀ کولا اخذ شده است. به استثنای این قسمت، بقیۀ مطالب تشکیل‌دهندۀ فصول این بخش از کتاب دریانوردان اقیانوس آرام گردآوری شده است.

فهرست مطالب کتاب:

مقدمه

بخش اول: سرزمین و اقتصاد

یادداشت ویراستار بر بخش اول

فصل اول. خلاصه‌ای از نظام اقتصادی تروبریاند

فصل دوم: باغداری

بخش دوم: خویشاوندی، ازدواج و زمین

یادداشت‌ و ویراستار بر بخش دوم

فصل سوم: برون‌همسرگزینی و زنای با محارم

فصل چهارم: احکام جزمی تولید مثل و رابطۀ پدری

فصل پنجم: ازدواج

فصل ششم: اصول نحوۀ تصرف زمین

بخش سوم: کولا

یادداشت ویراستار بر بخش سوم

فصل هفتم: ضرورت‌های کولا

فصل هشتم: اصطلاحات فنی کولا

فصل نهم: مخاطره‌ها، جادو و اسطوره‌ها

کتابسناسی

نمایه

نظر شما ۰ نظر

نظری یافت نشد.

پربازدید ها بیشتر ...

ایل بختیاری در دورۀ قاجار

ایل بختیاری در دورۀ قاجار

آرش خازنی

موضوع این کتاب تأثیر متقابل حکومت و ایل در حاشیۀ ایران در دورۀ قاجار است. بررسی تاریخ اتحادیۀ ایلی ب