
ماهنامۀ جهان کتاب، سال بیستوسوم، خرداد و مرداد 1397، شمارۀ 349 ـ 351
خلاصه
تازهترین شماره ماهنامه جهان کتاب برای خرداد و مرداد ۱۳۹۷ منتشر شده است.معرفی کتاب
برای دیدن بخشی از صفحات کتاب، لینک فایل پی دی اف (pdf) را ببینید.
تازهترین شماره ماهنامه جهان کتاب برای خرداد و مرداد ۱۳۹۷ منتشر شده است.
این شماره نیز با نامهای از پراگ آغاز میشود: طاووس سفید. پرویز دوائی خواننده را با خود از بوفه کتابخانه شهر به باغ ازگیل و دیدار پرندهای تنها میبرد و در میان راه از هر دری سخن میگوید، با یادی از گذشتهها و اشارهای به فضای فرهنگی ایران در آن سالها.
فرانسه، مهد جوایز ادبی عنوان مقالهای است از نسیم وهابی که در آن از تعدد جوایز ادبی فرانسه، اعتبار و تأثیر آنها در صنعت نشر سخن گفته است. در پی آن یادداشتی از آرش اخوت به نفسِ جایزه (ادبی/هنری) میپردازد و پرسشهایی جدّی را درباره آن مطرح میکند.
نقد و بررسی کتابها با بررسی ترجمۀ فارسی کفالایا (از مریم قانعی و سمیه مشایخ) آغاز میشود. کفالایا مجموعه روایاتی است منسوب به مانی که اصل آنها احتمالاً اندکی پس از درگذشت وی در نیمه دوم سده سوم میلادی از سوی صحابهاش به طور نظاممند گردآوری شده است. این روایتها مشتمل بر پاسخهای مانی به پرسشهای شاگردانش است در موضوعهایی مانند آفرینش، رستاخیز، ایزدان، اهریمن، دیوان و صدها موضوع دیگر.
نوشتار بعدی نقدی است بر کتاب چنین گفت دهقان (کوتاهشده شاهنامه فردوسی) گزینش و گزارش محمدجعفر یاحقی. علیرضا ذکاوتی قراگزلو نقدی دارد بر چشماندازهای معنوی و فلسفی اسلام ایرانی هانری کربن، ترجمه انشاءالله رحمتی.
در مقاله تاریخ ایران در دوران مدرن به بررسی کتاب تازه عباس امانت، ایران: یک تاریخ مدرن، پرداخته شده است. این اثر در چهار بخش اصلی، دورههایی از تاریخ ایران را در برمیگیرد و شامل این مباحث است: پیدایش و ساختار دولت صفویان، تلاشهای قاجاریان در احیا و استقرار نهاد دولت در ایران در اواخر سده دوازدهم و سده سیزدهم شمسی، و سپس دگرگونیهای برآمده از انقلاب مشروطیت، پیدایش دولت مدرن در عصر پهلوی و سپس تشریح جریانات مخالف با آن، و سرانجام انقلاب سال ۱۳۵۷ و تشکیل حکومت جمهوری اسلامی.
بهار و دلمشغولیهایش از محمد فرحزاد به نقد و بررسی کتاب دلمشغولیهای بهار از ناصرالدین پروین اختصاص دارد. خاطرات سفیر غیررسمی اسرائیل در ایران عنوان نقد عبدالرحیم گواهی است بر کتاب خاطرات مئیر عزری، به کوشش غلامرضا امامی. یک دهه محاکمههای مطبوعاتی به قلم سیّدفرید قاسمی به بررسی کتاب اسناد و پروندههای مطبوعاتی ایران دهه ۸۰ (۱۳۸۹_۱۳۸۰) میپردازد. محمدحسین عزیزی زندگینامه خودنوشت دکتر مسلم بهادری، استاد برجسته پزشکی ایران را معرفی کرده است. خاطرات مستند عنوان مقالهای است به قلم حسین محیی در معرفی مجموعه کتابهایی با این عنوان. این مجموعه شامل مقالهها و یادداشتهای آیتالله سیّدهادی خسروشاهی است که تاریخ معاصر ایران و نهضتهای اسلامی موضوع محوری اغلب آنهاست. این نوشته به معرفی برخی از مجلّدات این مجموعه اختصاص دارد. در مقاله خاطرات فروتنانه زندان از مجید رُهبانی، کتاب خاطرات و تأملات در زندان شاه نوشته محمد محمدی گرگانی معرفی و بررسی شده است. نگاهی به مناسبات ترامپ و روسیه نوشته چارلز کایزر به بررسی کتابی در اینباره اختصاص دارد. در این مقاله از ارتباط رئیسجمهور آمریکا با مافیای روسیه و پیشینه این ارتباط و نقش اطرافیان بدسابقه او سخن رفته است.
بررسی کتاب در دام داعش نوشته پییر ـ ژان لوئیزار، ترجمه ویدا سماعی و بررسی کتاب نامه به سیمین از مبانی فکری و هنری ابراهیم گلستان کتابهای دیگری هستند که در این بخش آورده شدهاند.
بررسی مجموعه داستان وقتی زنها سیگار میکشند نوشته مهناز میرزائی را از فرخ امیرفریار و نقد مجموعه شعر آشویتس خصوصی من سروده حسن همایون را از کامیار عابدی میخوانیم. حمید نامجو رمان پایان رابطه از گراهام گرین را بررسی کرده است.
در ادامه مسعود جعفری جزی اثری نویافته در ذکر خاندان و فرزندان شیخ احمد جام را معرفی میکند. سپس عکسهایی را از کتاب چهرهها (۵) سیمایی از موسیقی معاصر ایران از مریم زندی میبینیم. مقاله فریده حسنزاده و ترجمه شعر جهان از کامیار عابدی در ادامه میآید و پس از آن، مقاله کتابها هرگز نمیمیرند نوشته جورج هاچینسن، ترجمه پرتو شریعتمداری درباره رونق ادبیات پس از برپاشدن جنگ جهانی دوم. داستان فرهنگ هانس وِر نوشته محمد جواهرکلام از چگونگی گردآمدن این فرهنگ معتبر عربی ـ انگلیسی سخن گفته است. سپس مقاله کتابخانهها: میدانی برای نبردهای نژادپرستانه؟/ را میخوانیم که به ظهور گرایشهای نژادپرستانه در میان اعضای کتابخانههای عمومی امریکا میپردازد. در نوشتهای دیگر از بازاریابان کتاب و نقش مهم آنها در چرخه تولید، معرفی و عرضه کتاب سخن گفته میشود نویسنده مشکلات فعالان این حرفه را برمیشمرد.
بیستمین و آخرین قسمت از نامهای آثار ادبی از کجا آمدهاند؟ نوشته گری دِکستِر، ترجمه پرتو شریعتمداری به کتاب گتسبی بزرگ اثر اسکات فیتزجرالد اختصاص دارد.
در هزارویک داستان این شماره به نقد و بررسی این رمانها و مجموعه داستانها پرداخته است: آن مادران، این دختران/ بلقیس سلیمانی؛ انگار خودم نیستم/ یاسمن خلیلیفرد؛ خاطرات یک دروغگو/ نسیم وهابی؛ خوابهایت را در این خانه تعریف نکن محمود/ عباس سلیمی آنگیل؛ سرخ سفید/ مهدی یزدانی خرم.
در صفحه وقت شعر دو دفتر شعر بررسی و نقد شده است: از اینجا که منم/ جویا معروفی؛ صدای زنگ در آمد/ رؤیا شاه حسین زاده.
معرفی کوتاه چهارده کتاب و سپس تازههای بازار کتاب از فرخ امیرفریار در ادامه آمده است. پایانبخش این شماره، صفحههای نامهها و درگذشتگان است.
فهرست مطالب این شماره:
طاووس سفید .../ پرویز دوائی
فرانسه، مهد جوایز ادبی/ نسیم وهابی
جایزه/ آرش اخوت
بر صُفّۀ آموزههای نور/ محمد شکری فومشی
چنین گفت داننده دهقان پیر/ سجاد آیدنلو
اشارهای بر ترجمۀ «اسلام ایرانی» هانری کربین/ علیرضا ذکاوتی قراگزلو
تاریخ ایران در دوران مدرن/ علی قیصری
بهار و دلمشغولیهایش/ محمد فرحزاد
خاطرات سفیر غیررسمی اسرائیل در ایران/ عبدالرحیم گواهی
یک دهه محاکمههای مطبوعاتی/ سید فرید قاسمی
زندگینامۀ خودنوشت یک استاد/ محمدحسین عزیزی
«خاطرات مستند»/ حسین محیی
خاطرات فروتنانۀ زندان/ مجید رُهبانی
نگاهی به مناسبات ترامپ و روسیه/ چالز کایزر
در دام داعش/ معصومه علیاکبری
کتابی نه درخور نام ریاضیدان برجسته/ آریان مولائیان
مبانی فکری و هنری گلستان/ مریم سیدان
اندوه زن بودن/ فرخ امیرفریار
تلخ، متفاوت اما خواندنی
عشق و ایمان در ترازوی عقلانیت مدرن/ حمید نامجو
اثری نویافته در ذکر خاندان و فرزندان شیخ احمد جام/ مسعود جعفری جزی
ارکستری تصویری ...
فریده حسنزاده و ترجمۀ شعر جهان/ کامیار عابدی
کتابها هرگز نمیمیرند/ جورج هاچینسن، ترجمۀ پرتو شریعتمداری
داستان فرهنگ هانس وِر/ محمد جواهر کلام
کتابخانهها: میدانی برای نبردهای نژادپرستانه؟/ کریستوفر مِل، ترجمۀ مریم زارع مهرجردی
در ستایش بازاریاب کتاب/ محمدعلی مرادی
نامهای آثار ادبی از کجا آمدهاند؟/ گری دِکستِر، ترجمۀ پرتو شریعتمداری
هزار و یک داستان/ زری نعیمی
وقت شعر/ سایه اقتصادینیا
معرفی کوتاه
تازههای بازار کتاب/ فرّخ امیرفریار
نامهها
درگذشتگان
پربازدید ها بیشتر ...

دانشنامۀ جنگ و صلح (دو جلد)؛ جلد اول: کلیات؛ جلد دوم: فیلسوفان و جنگ
جمعی از نویسندگانبیتردید در طول تاریخ برای همۀ جوامع کوچک و بزرگ معضلی بزرگتر از جنگ و دغدغهای بالاتر از صلح وجود

داستانسرایی فارسی در شبه قاره در دورۀ تیموریان
طاهره صدیقیزبان و ادبیات فارسی که در شبه قاره تاریخی هزارساله دارد، آثار گرانبهایی از داستانهای منظوم فارسی ر
منابع مشابه بیشتر ...

آنچه یافت می نشود: مولانا و اندیشههای انسان پیشین و معاصر
مصطفی گرجیدر ابتدا تصویری از مولویپژوهی در ایران معاصر به دست داده شده و سپس در فصل نخست در دو بخش به مولوی و

زرین کوب و ادب فارسی: مقدمهای بر بوطیقای نثر دکتر عبدالحسین زرینکوب و نگاهی به با کاروان حله
محمدرضا شعبانیاین کتاب مقدمه و پیشدرآمدی بر شناخت بهتر و روشنتر آثار گرانقدر استاد عبدالحسین زرینکوب است که در
دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

ماهنامۀ جهان کتاب، سال بیستوچهارم، خرداد ـ مرداد 1398، شمارۀ 361 ـ 363
جمعی از نویسندگان به صاحبامتیازی و مدیرمسئولی طلیعه خادمیانتازهترین شماره از ماهنامۀ «جهان کتاب» با مطالبی پیرامون نقد کتاب و بررسی کتاب منتشر شده است.

ماهنامۀ جهان کتاب، سال بیستوچهارم، فروردین و اردیبهشت 1398، شمارۀ 359 ـ 360
جمعی از نویسندگان به صاحبامتیازی و مدیرمسئولی طلیعه خادمیانجدیدترین شماره از ماهنامۀ جهان کتاب با نوشتارهایی در نقد و بررسی کتاب منتشر شده است.
نظری یافت نشد.