۲۹۶۸
۵۱۹
معیارهای اخلاقی در دیدگاه سعدی

معیارهای اخلاقی در دیدگاه سعدی

پدیدآور: نائومی شیمیزو ناشر: علمی و فرهنگیتاریخ چاپ: ۱۳۹۰مکان چاپ: تهرانتیراژ: ۲۰۰۰شابک: 0ـ255ـ121ـ600ـ978 تعداد صفحات: ۲۹۵+۱۴

خلاصه

موضوع این کتاب بررسی دیدگاه‌ها و آرای «سعدی» درباره اخلاق است. هدف از تدوین این کتاب شناخت احساسات و افکار واقعی مردم کشورهای اسلامی در زندگی روزمره، کسب آگاهی از مشکلات و نحوه برخورد این مردم با مشکلات از طریق بررسی افکار «سعدی» است.

معرفی کتاب

برای دیدن بخشی از صفحات کتاب، لینک فایل پی دی اف (pdf) را در بالای صفحه ببینید.

 

موضوع این کتاب بررسی دیدگاه‌ها و آرای «سعدی» درباره اخلاق است. هدف از تدوین این کتاب شناخت احساسات و افکار واقعی مردم کشورهای اسلامی در زندگی روزمره، کسب آگاهی از مشکلات و نحوه برخورد این مردم با مشکلات از طریق بررسی افکار «سعدی» است.

نویسنده ژاپنی این اثر تحت تأثیر آیین اخلاقی ایرانیان در پیش و پس از اسلام در نوشتار خویش می‌کوشد نخست مفهوم اخلاق و حکمت اخلاقی را از منظر فرهنگ‌های گوناگون بررسی کرده و سپس معیارهای اخلاقی را از دیدگاه «سعدی» مطالعه نموده است. وی در این راستا تاریخچه دقیقی از اوضاع اجتماعی، سیاسی و فرهنگی دوران «سعدی» را بیان کرده و ضمن معرّفی این شخصیت با توجّه به نگاشته‌ها و سروده‌های وی با تأکید بر «بوستان» و «گلستان» عقاید «سعدی» را درباره اخلاق پادشاه، مأموران پادشاهان، دانشمندان و خردمندان، عارفان و درویشان و مردم عالی شرح داده است. سپس اهمیت پند و اندرز، شرایط اندرزدهی و امر به معروف را از دیدگاه این شاعر جهانی بیان کرده است.

بی‌تردید سعدی همواره خود را نصیحت‌کننده تلقی می‌کرده است. او در آثارش بارها به نصیحت دیگران می‌پردازد و از آنها می‌خواهد به نصایح وی گوش دهند. شیوه‌های پنددادن سعدی متفاوت و متنوع است؛ گاه در مقام حکیم به نصیحت مردمان می‌پردازد و گاه مانند پدری مهربان توصیه‌های ارزشمندی به فرزندانش می‌کند یا در مقام پیر و مراد آگاه و کاردان به نصیحت مریدان می‌پردازد. سعدی به قدیت تأثیر پند و اندرز در دل مخاطبان اعتقاد راسخی دارد و نقش نصیحت مفید و کارساز را در هدایت مردم به راه راست، بسیار مهم و مؤثر ارزیابی می‌کند.

سعدی در آثار خود بیان می‌کند بخشی از معیارهای اخلاقی جامعه را از طریق توجه به رفتار و سخنان دیگران آموخته است؛ به همین دلیل به مردم توصیه می‌کند برای تکمیل فضایل اخلاقی خود به پند و اندرز دیگران گوش دهند و از گفتار و رفتار آنان درس زندگی بیاموزند.

سعدی در آثار خود به برخی از معیارهای اخلاق اشاره کرده است؛ از جملۀ این معیارها عدل و انصاف است و التزام به اصل عدل و داد برای حکمرانان که مسئول ایجاد و حفظ آرامش در جامعه هستند، واجب و لازم است. از این‌رو سعدی همواره این طبقه از افراد جامعه را به رعایت عدل و انصاف دعوت می‌کند.

در مجموع سعدی در آثار خود گاه با آوردن حکایات فراوان ـ به ویژه در بوستان و گلستان ـ و گاه بدون استفاده از آنها به ذکر معیارهای اخلاقی می‌پردازد و از مخاطبان خود می‌خواهد به این اصول و موازین پایبند باشند. احسان به دیگران، جستجوی خرد و حکمت، جلوگیری از رذایلی مانند حسد و غیبت و التزام به قناعت و درویشی از جمله معیارهای خلاقی مورد نظر سعدی است. همچنین آن دسته از معیارهای اخلاقی که سعدی در آثارش به بیان آنها می‌پردازد، با معیارهای مطرح شده در آثار نویسندگان دیگر تقریباً مشابه‌است که از این‌رو می‌توان گفت افکار سعدی بسیار متأثر از آنها است.

فهرست مطالب کتاب بدین ترتیب است:

پیش‌گفتار

مقدمه

فصل اول: روزگار و آثار سعدی

فصل دوم: اخلاق پادشاهان

فصل سوم: اخلاق مأموران پادشاه

فصل چهارم: اخلاق دانشمندان و خردمندان

فصل پنجم: اخلاق عارفان و درویشان

فصل ششم: اخلاق مردم

نتیجه

نظر شما ۰ نظر

نظری یافت نشد.

پربازدید ها بیشتر ...

بازخوانی انتقادی سیاست‌گذاری‌های آموزشی در ایران معاصر

بازخوانی انتقادی سیاست‌گذاری‌های آموزشی در ایران معاصر

سیدجواد میری، مهرنوش خرمی‌نژاد

ضروری است که فهم ما از جایگاه آموزش و پرورش به صورت بنیادی و از منظر ارزش‌گذاری اجتماعی تغییر کند؛ ز

خط و نوشتار

خط و نوشتار

اندرو رابینسون

خط، هنر تثبیت ذهنیات است. خط را می‌توان بزرگ‌ترین اختراع بشر دانست. به کمک این اختراع، تاریخ تمدن بش

منابع مشابه بیشتر ...

مروارید ادب ایران

مروارید ادب ایران

سمانه سنگچولی

شهاب‌الدین عبدالله مروارید ملقب به بیانی کرمانی، تنها شاعری است که در قرن نهم هجری به سرودن رباعی شه

راز ماندگاری ایران

راز ماندگاری ایران

حسن انوری

این کتاب دربرگیرندۀ ده نوشتار در زمینه‌های مختلف ادبیات فارسی است.