۲۳۹۱
۰
قرابادین

قرابادین

پدیدآور: مظفر ابن محمد حسینی شفایی اصفهانی مصحح: یوسف بیگ باباپور، محمد (عارف) موسوی نژادناشر: سفیر اردهالتاریخ چاپ: ۱۳۹۳مکان چاپ: تهرانتیراژ: ۵۵۰شابک: 9_185_313_600_978تعداد صفحات: ۴۳۸

خلاصه

ای‍ن‌ ک‍ت‍اب‌ دربردارندۀ ف‍ره‍ن‍گ‌ داروی‍ی‌ گ‍ی‍اه‍ان‌ ق‍دی‍م‍ی‌ اس‍ت‌ ک‍ه‌ ب‍رح‍س‍ب‌ ت‍رت‍ی‍ب‌ ح‍روف‌ ال‍ف‍ب‍ایی‌ اول‌ ن‍ام‌ آن‍ه‍ا آم‍ده‌ اس‍ت‌.

معرفی کتاب

ای‍ن‌ ک‍ت‍اب‌ دربردارندۀ ف‍ره‍ن‍گ‌ داروی‍ی‌ گ‍ی‍اه‍ان‌ ق‍دی‍م‍ی‌ اس‍ت‌ ک‍ه‌ ب‍رح‍س‍ب‌ ت‍رت‍ی‍ب‌ ح‍روف‌ ال‍ف‍ب‍ایی‌ اول‌ ن‍ام‌ آن‍ه‍ا آم‍ده‌ اس‍ت‌. ن‍وی‍س‍ن‍ده‌ م‍ی‌گ‍وی‍د: در م‍دت‍ی‌ م‍دی‍د ت‍رک‍ی‍ب‍ی‌ چ‍ن‍د از م‍ع‍ال‍ج‍ات‌ ام‍راض‌ ک‍ه‌ از آن‌ گ‍زی‍ر ن‍ب‍ود، جمع‌ ک‍رده‌ و خ‍واس‍ت‌ در س‍ل‍ک‌ ت‍رت‍ی‍ب‌ در آورد، ل‍ذا ای‍ن‌ ق‍راب‍ادی‌ [= ق‍راب‍ادی‍ن‌] را ب‍رح‍س‍ب‌ ت‍رت‍ی‍ب‌ ح‍روف‌ ت‍ه‍ج‍ی‌ م‍رت‍ب‌ س‍اخ‍ت.‌ اب‍ت‍دای‌ آن‌ "ان‍وش‌ داروی‌ ل‍ول‍وئ‍ی‌" اس‍ت‌ و ان‍ت‍ه‍ای‌ آن‌ ب‍ه‌ "ی‍اق‍وت‍ی‌" م‍ی‌رسد.

نویسندۀ این کتاب حکیم مظفر بن محمد حسینی شفایی کاشانی اصفهانی، معروف به حکیم شفاهی است که سه سال پیش از تولد شفایی شاعر، یعنی در سال 963 قمری از دنیا رفته و چند کتاب در پزشکی و داروسازی از خود به یادگار گذاشته است.

اهمیت قرابادین شفایی آن هنگام بر جامعۀ علمی اروپا آشکار شد که اولین بار توسط «آنژدوسن ژوزف» که مستشرق اهل تولوز بود، در سال 1681 میلادی در پاریس به لاتین ترجمه و به چاپ رسید. حکیم آنژدوسن پس از ترجمۀ اولیۀ این کتاب، برخی تجربیات و مطالعات خود را بدان افزود و در آمستردام به چاپ رسانید.

در ایران نیز قرابادین شفایی مورد توجه بسیاری از اطبا و داروشناسان بعدی قرار گرفت. حکیم مؤمن تنکابنی صاحب تحفة المؤمنین یا تحفۀ حکیم مؤمن، یکی از عمده‌ترین و مهم‌ترین منابع خود را همین قرابادین شفایی قرار داده و اطلاعات مهمی از آن را اخذ نموده و در کتاب خود وارد کرده است، اما هیچگاه به آن اشاره نکرده است.

از کتاب قرابادین شفایی نسخ فراوانی در کتابخانه‌های مختلف وجود دارد و این خود حاکی از اهمیت فراوان این کتاب است؛ به طوری که فقط در کتابخانه‌های ایران تاکنون حدود 127 نسخه از آن معرفی شده است.

این کتاب از نسخۀ کهن و قابل دسترس تصحیح شده است که این سه نسخه بدین ترتیب است:

1. نسخۀ خطی متعلق به کتابخانۀ مسجد اعظم به شمارۀ 2/1474 به خط نستعلیق و مکتوب 5 محرم 1073 قمری در 110 برگ که نشان آن در پاورقی‌های متن «ق» است.

2. نسخۀ خطی متعلق به کتابخانۀ مجلس شورای اسلامی به شمارۀ 3265 به خط نستعلیق و مکتوب سدۀ 12 قمری در 229 برگ که نشان آن در پاورقی‌های متن «ش» است.

3. نسخۀ خطی متعلق به کتابخانۀ عمومی مراغه به شمارۀ 110 به خط ثلث جلی مکتوب 1229 قمری در 228 برگ که نشان آن در پاورقی‌های متن «م» است.

بنابراین با درنظرگرفتن نسخۀ کهن‌تر متعلق به مسجد اعظم به عنوان نسخۀ اساس، مابقی نسخ به عنوان نسخۀ بدل در پاورقی‌ها با موارد اختلاف ذکر شده و هر نسخه‌ای که کاستی‌هایی داشته، با افزودن آن از نسخ بدل در داخل [] اقدام به تصحیح متن شده است.

 

نظر شما ۰ نظر

نظری یافت نشد.

پربازدید ها بیشتر ...

پابرهنه در برادوی: زندگی و آثار نیل سایمون

پابرهنه در برادوی: زندگی و آثار نیل سایمون

مجید مصطفوی

نیل سایمون (1927 ـ 2018) یکی از پرکارترین، موفق‌ترین و محبوب‌ترین نمایشنامه‌نویسان جهان و یکی از بهت

زبان ملت، هستی ملت

زبان ملت، هستی ملت

امامعلی رحمان

زبان تاجیکستان با استقلال وطن پیوند ناگسستنی دارد؛ یعنی وقتی که وطن آزاد و مستقل بوده است، زبان هم ش

منابع مشابه

تذکرة الهند معروف به یادگار رضایی (دو جلد)

تذکرة الهند معروف به یادگار رضایی (دو جلد)

حکیم رضا علی‌خان صاحب بن حکیم محمودخان حیدرآبادی

این کتاب یکی از بهترین منابع شناخت اصطلاحات داروشناسی و گیاه‌شناسی هندی ـ ایرانی است که در آن می‌توا